Skip to main content
Instancję Overleaf możesz udostępnić osobom bez konta na trzy sposoby:
  • #project-access: pozwól gościom otworzyć udostępniony link do projektu bez logowania
  • #page-access: pozwól niezalogowanym odwiedzającym przeglądać strony takie jak /learn, /templates i /devs
  • #public-registration: pozwól użytkownikom samodzielnie się rejestrować, opcjonalnie z wiadomością aktywacyjną i z ograniczeniem do domen e-mail

Dostęp do projektów

Domyślnie, nawet jeśli użytkownik otrzyma link do udostępnionego projektu, musi się zalogować, zanim będzie mógł dołączyć do wspólnej sesji edycji projektu.
Aby zezwolić na anonimowy dostęp do projektów udostępnionych przez link, ustaw obie poniższe zmienne:
config/variables.env
OVERLEAF_ALLOW_ANONYMOUS_READ_AND_WRITE_SHARING włącza anonimowy odczyt i zapis w projektach udostępnionych przez link. OVERLEAF_ALLOW_PUBLIC_ACCESS zapobiega przekierowywaniu nieuwierzytelnionych użytkowników na stronę logowania. Aby zezwolić wyłącznie na dostęp tylko do odczytu, ustaw samo OVERLEAF_ALLOW_PUBLIC_ACCESS=true: goście mogą wtedy otwierać linki do wyświetlania (/read/...) bez logowania, natomiast linki do edycji nadal wymagają zalogowania. Utwórz ponownie kontenery poleceniem bin/up. Następnie otwórz adres URL udostępniania w oknie prywatnym.

Dostęp do stron

Domyślnie (gdy OVERLEAF_ALLOW_PUBLIC_ACCESS nie jest ustawione) każda strona poza stronami logowania i rejestracji przekierowuje niezalogowanych odwiedzających na stronę logowania. Dotyczy to również stron, które mają być publiczne, więc linki do nich działają tylko dla użytkowników, którzy są już zalogowani. Przy ustawieniu OVERLEAF_ALLOW_PUBLIC_ACCESS=true niezalogowani odwiedzający mogą otworzyć: Pozwala to również #signed-out-visitors zachować formularz przesłany przez niezalogowanego odwiedzającego do momentu, aż się zaloguje. Lista projektów, edytor oraz tworzenie projektów (również z szablonu lub przez Import API) nadal wymagają zalogowania.

Rejestracja publiczna

Rejestracja publiczna jest dostępna wyłącznie w ayaka-notes/ayakaleaf-pro.
Pamiętaj, że po włączeniu rejestracji publicznej każdy, kto ma dostęp do Twojej instancji Overleaf, może zarejestrować się jako użytkownik.Przy wartości true proces rejestracji nie weryfikuje adresów e-mail, dlatego używaj go tylko w intranecie lub w zaufanym środowisku albo zamiast tego użyj rejestracji z wiadomością aktywacyjną.W instancji z OIDC nie używaj true: każdy mógłby zarejestrować się z adresem e-mail współpracownika przed jego pierwszym logowaniem przez OIDC, co połączyłoby współpracownika z tym kontem. Użyj rejestracji z wiadomością aktywacyjną albo wyłącz rejestrację publiczną, zobacz Konta i hasła.
Domyślnie ani Community Edition, ani Overleaf Pro nie zezwalają na rejestrację publiczną. Aby ją włączyć, dodaj to do config/variables.env:
config/variables.env
Utwórz ponownie kontenery poleceniem bin/up. Następnie kliknij Sign up lub przejdź pod adres /register.

Rejestracja z wiadomością aktywacyjną

Rejestracja z wiadomością aktywacyjną jest dostępna wyłącznie w ayaka-notes/ayakaleaf-pro. Użytkownicy rejestrują się, podając jedynie adres e-mail, a hasło ustawiają za pomocą linku w wiadomości aktywacyjnej, dzięki czemu z konta może korzystać tylko właściciel danego adresu. Lista domen i symbole wieloznaczne wymagają wersji v6.4.0 lub nowszej; wcześniejsze wersje akceptują tylko jedną domenę, np. @example.com. Przed jej włączeniem skonfiguruj wysyłkę wiadomości e-mail, w przeciwnym razie użytkownicy nigdy nie otrzymają wiadomości aktywacyjnej. Zobacz Wysyłka e-maili. Następnie dodaj następujący wiersz do config/variables.env:
config/variables.env
OVERLEAF_ALLOW_PUBLIC_REGISTRATION można ustawić na: Domeny są dopasowywane bez rozróżniania wielkości liter. Aby zezwolić na domenę i jej subdomeny, podaj obie: @example.org,@*.example.org.

Pytania i odpowiedzi

Odpowiedź: Niezalogowany użytkownik, który otwiera projekt za pomocą linku do edycji, otrzymuje taki sam dostęp jak edytor, z wyjątkiem działań, które rejestrują, kto je wykonał:Panel recenzji nadal wyświetla im przycisk Resolve, ale rozwiązanie kończy się komunikatem o błędzie.Użytkownicy, którzy otwierają projekt za pomocą linku do wyświetlania, w ogóle nie widzą komentarzy, zobacz Role i uprawnienia.
Odpowiedź: Nie ma kodów zaproszeń, ale użytkowników można dodawać bez wiadomości e-mail. W Admin → Manage Users kliknij Create account. Następnie otwórz Info użytkownika: wyświetla ono link aktywacyjny, ważny przez tydzień, który możesz skopiować i samodzielnie wysłać użytkownikowi. Aby udostępnić projekt, zaproś użytkowników, którzy mają już konto: zaproszenie pojawia się również na ich liście projektów, więc mogą je przyjąć bez wiadomości e-mail. Osoby bez konta otrzymują zaproszenie wyłącznie e-mailem, więc najpierw utwórz im konto.
Ostatnia modyfikacja 2 listopada 2026