Przeglądanie dziennika audytu projektu
Administratorzy mogą przeglądać dziennik audytu (Audit Log) każdego projektu. Dziennik ten pokazuje zdarzenia takie jak zmiana udostępniania przez link między prywatnym a opartym na tokenie, wysłanie/zaakceptowanie zaproszeń czy dołączenie użytkownika do projektu za pomocą tokenu. Administratorzy mogą przeglądać te dzienniki dla poszczególnych projektów, wybierając Your Instance -> Admin -> Manage Users, a następnie:- Wyszukaj użytkownika
- Kliknij kartę Projects
- Wybierz projekt
- Kliknij ikonę (i)
- Kliknij kartę Audit Log
Odzyskiwanie usuniętych dokumentów
- Zaloguj się przy użyciu poświadczeń administratora
- Kliknij Admin i wybierz Manage Users
- W polu wyszukiwania wpisz adres e-mail użytkownika, dla którego chcesz przywrócić dokument
- Kliknij jego adres e-mail na liście wyników, aby otworzyć stronę z informacjami o użytkowniku
- Kliknij kartę Projects i wyszukaj projekt za pomocą pola wyszukiwania
- Kliknij ikonę informacji obok nazwy projektu, aby otworzyć Project Info
- Kliknij kartę Deleted Docs
- Kliknij przycisk Undelete obok usuniętego dokumentu, aby przywrócić go do projektu użytkownika.
FILENAME-TIMESTAMP.EXTENSION. Na przykład przywrócona wersja pliku main.tex zostanie umieszczona w katalogu głównym projektu pod nazwą main-2024-02-23-130441542.tex.
Przenoszenie własności projektu
Panel administracyjny w Server Pro ma osobną stronę dla każdego projektu. Możesz do niej przejść, wyszukując użytkownika na stronie “/admin/user”, a następnie przechodząc do jego karty Projects, odnajdując projekt na liście i klikając ikonę informacji; albo bezpośrednio otwierając stronę ze znanym identyfikatorem projektu https://your-instance-url/admin/project/. Na stronie informacji o projekcie znajdziesz przycisk Transfer Ownership, który otwiera okno, w którym możesz wskazać dowolnego użytkownika jako nowego właściciela. Nowy właściciel nie musi być dotychczasowym współpracownikiem projektu.Pamiętaj, że w ramach procesu przenoszenia własności poprzedni właściciel zostanie dodany jako współpracownik z dostępem do odczytu i zapisu projektu.
Aktualizacja limitu czasu kompilacji projektu
Domyślny limit czasu kompilacji projektów wynosi obecnie 180 sekund. Wartość tę można zmienić w dwóch krokach. Najpierw edytuj plik config/variables.env, dodaj zmienną środowiskowąCOMPILE_TIMEOUT i ustaw jej wartość na żądany limit czasu w sekundach. Na przykład COMPILE_TIMEOUT=300 oznacza 5 minut.
Nie warto ustawiać limitu powyżej 10 minut. W takim przypadku najprawdopodobniej przekroczysz limit czasu w innym komponencie aplikacji.
bin/up -d.
Ustawienie tej zmiennej środowiskowej zaktualizuje limit czasu tylko dla nowych użytkowników; nie zostanie on zastosowany wstecznie do istniejących użytkowników, ponieważ wartość jest zapisywana przy pierwszym tworzeniu użytkownika.
Aby dostosować limit czasu dla istniejących użytkowników, musisz zmienić każdy rekord użytkownika w bazie danych. Zalecamy dużą ostrożność i wykonanie spójnej kopii zapasowej przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian.
Informacje o tworzeniu kopii zapasowych znajdziesz tutaj.
Aby zaktualizować wartość limitu czasu kompilacji dla wszystkich istniejących użytkowników, uruchom na hoście Dockera następujące polecenie powłoki:
<value> żądaną wartością limitu czasu w sekundach.
Po zakończeniu polecenia powinieneś zobaczyć potwierdzenie z liczbą zmodyfikowanych rekordów. Następnie możesz wpisać exit i nacisnąć Enter, aby wrócić do powłoki hosta.
Śledzenie dostępu do projektów
Za pomocą następującego polecenia można sprawdzić, kto i kiedy wczytał projekt:timestamp, user_id oraz project_id.
